Nieuws

Gratis e-learnings bij COVID-19

Als medewerker in de zorg sta je voor een van de grootste uitdagingen ooit: het beschermen van kwetsbare ouderen tegen corona, omgaan met zwaar zieke bewoners, een volledige reorganisatie van de voorziening, … De doelgroep personen met dementie vraagt nu meer dan ooit warme, persoonsgerichte zorg aangezien hun mantelzorgers, familie en naasten het woonzorgcentrum niet meer binnen mogen.

Ze begrijpen de strenge maatregelen (geen bezoek, isolatie op de kamer, mondmaskers, verhuizen naar een andere gang/kamer) vaak niet en kunnen hierdoor onrustig gedrag of angst vertonen. Voor zorgverleners is het geen evidentie om hier mee om te gaan. Sommigen medewerkers en stagiairs komen nu voor het eerst in contact met dementie. Daarom ontwikkelden het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie Sophia (Kortrijk), in samenwerking met Televic Education, een aantal gratis e-learnings.

Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings. Je kan ze via onderstaande links gratis bekijken!

Deel 1: Wat is dementie? (30 min.)

Inhoud: kenmerken van dementie, de meest voorkomende vormen, verschil met ouderdomsvergeetachtigheid, beleving van dementie, …

Deel 2 : Omgaan met dementie? (20 min.)

Inhoud: taalveranderingen bij dementie, communicatietips, …

Deel 3: Het coronavirus en dementie (20 min.)

Inhoud: de impact van je mondmasker en beschermingskledij op de persoon met dementie, tips voor omgang en communicatie, …

in samenwerking met Televic Education
Met dank aan Zorggroep H.Hart Kortrijk
Deel 1 en 2 met de steun van Interreg 2 zeeën EMPOWERCARE
Deel 3 met de steun van Interreg 2 zeeën CASCADE

Nieuws

 • BrusselsHelps blijft helpen

  Na een onverwachte geboorte in maart is BrusselsHelps klaar om het ouderlijke huis te verlaten. VGC, Cocof en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geven de fakkel door aan Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel, Buurtpensioen en Muntpunt.

 • Colloquium 2020

  Zin om de presentaties van ons Colloquium 2020 'Begeleiding van ouderen in een veranderende situatie: Uitdagingen en perspectieven' te herbekijken? Dat kan hier!

 • Onderzoek van HoGent en Steunpunt Mantelzorg naar impact corona bij mantelzorgers

  HoGent en Steunpunpunt Mantelzorg willen onderzoeken wat corona doet met jou als mantelzorger. Vind hier meer informatie over deelnemen aan hun onderzoek.

 • Gratis consult

  Elder en brOes hebben de afgelopen weken geluisterd naar wat jullie nodig hebben. Dat blijkt vooral te gaan om een ondersteunend gesprek. Daarom bieden ze gratis consult of adviesgesprek aan.

 • Zorgverleners discrimineren? Dat heeft geen plaats in een inclusieve samenleving

  Unia is verontwaardigd dat verpleegkundigen, artsen en alle zorgpersoneel te maken krijgen met discriminatie.