Nieuws

15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling.

Bijna 1 op 6 ouderen is het slachtoffer van één of andere vorm van geweld. Hoge cijfers, die aantonen dat het thema de nodige aandacht verdient.

Ouderenmis(be)handeling is een nogal zwaar beladen woord, maar toch is het belangrijk om ook in onze Brusselse context aandacht te hebben voor dit thema. Het is een complexe materie. In zeer veel gevallen daden, gebeurt de ouderenmis(be)handeling niet opzettelijk, maar door de omstandigheden waarin mensen zijn terechtgekomen. Situaties die leiden tot een vorm van mishandeling, vaak uit onmacht. Bijvoorbeeld een 90-jarige die niet mobiel is en maar 1 x per dag bezoek/hulp krijgt, waardoor ze soms urenlang met een bevuilde pamper in de zetel zit.

Kwaadwillig opzet is trouwens geen vereiste om te spreken over ouderenmis(be)handeling. De beleving van het slachtoffer staat centraal. Bovendien vallen vormen van criminaliteit gepleegd door personen met wie je geen vertrouwensband hebt niet onder ouderenmis(be)handeling, bijvoorbeeld een handtasdiefstal door een onbekende. Maar, indien je zoon of dochter je chanteert om geld te krijgen, dan maakt die persoon in kwestie misbruik van je vertrouwen die jij in hem of haar hebt en is er wel sprake van ouderenmis(be)handeling.
Ouderenmis(be)handeling blijft vaak onder de radar. Ouderen zijn bang om te spreken, hulpverleners missen soms signalen, of twijfelen over de beste aanpak. Hulp en een luisterend oor zijn dus fundamenteel.

Wie vragen heeft over ouderenmis(be)handeling kan terecht bij ons!

Je kan de affiche hier downloaden:

OMB Info-fiche (pdf)

Nieuws

 • Forum BruZEL

  Wil je graag mee nadenken over de toekomstige acties en plannen van BruZEL? Heb je tips of ideeën waarmee het team van BruZEL en de Zorgraad misschien aan de slag kan?
  Neem dan deel aan hun jaarlijks Forum en denk mee over de toekomst van BruZEL!

 • JAARLIJKS COLLOQUIUM

  In het kader van de werelddag van de ouderen, organiseert de coördinatie VZW Infor-Homes/Home-Info een moment van reflectie.
  De voorbije periode van Covid en de sanitaire crisis heeft ons sterk doen nadenken over de mentale gezondheid van ouderen. Individueel heeft eenieder zich sterk moeten aanpassen aan een bijzondere situatie, zelfs wanneer dit thema reeds voorheen aanwezig was.

 • *** NIEUW PRAATCAFÉ DEMENTIE***

  Donderdag 28 oktober | 19u
  prof. Jan Vande Moortel over Beschermingsmaatregelen, over de mogelijkheden van zorgvolmachten en bewindvoering.

 • Woonzorgcentra waar het goed wonen en werken is : coaching voor meer participatie en autonomie

  Woonzorgcentra waar het goed wonen en werken is : coaching voor meer participatie en autonomie

 • Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen!

  Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen! Deze online vorming van Coponcho in samenwerking met de stad Gent geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen.