Nieuws

ONGEHOORD EN ONGEZIEN. Hoe Vlaanderen vergrijst.

Nooit eerder werden zoveel mensen ouder. Dat roept nieuwe uitdagingen op voor beleidsmakers, het middenveld en voor ouderen zelf.

Waar en hoe wonen? Hoe voorzieningen bereiken? Een inkomen garanderen? Langer werken? Zorg organiseren? En vooral: hoe maatschappelijke participatie versterken en mensenrechten garanderen? Gaan we als samenleving inclusief om met de veroudering?

Meer dan dertig onderzoekers bundelden essentiële inzichten over de vergrijzing. Voor beleidsmensen, actieve middenvelders, maar ook voor de media of opleidingen in onder meer de zorg of de ruimtelijke ordening.

Sprekers: Jan Vranken (UA), Patrick Deboosere (VUB), Anja Declercq (KUL), Tinie Kardol (VUB), Dominique Vanneste (KUL), Nils Vandeweghe (Ouderenraad) en Dominique Verté (VUB).

Organisatie: coalitie ouderenrechten met Cultuurvuur vzw, ABVV-senioren, Brussels Ouderenplatform, Foyer vzw, Grijze Geuzen, GroenPlus, Home-info, Kom op tegen Kanker, S-plus, Vief vzw, Zij-kant en de Vereniging van Dienstencentra.

Nieuws

 • Bepaal je eigen verhaal

  Vandaag strookt de ouderenzorg vaak niet met de wensen en verwachtingen van ouderen zelf. En dat is problematisch. Want de komende 10 jaar komen er maar liefst 30% meer 80-plussers bij. Met de campagne 'Bepaal je eigen verhaal' geeft de Vlaamse Ouderenraad de huidige en toekomstige generatie gebruikers van de ouderenzorg een megafoon.

 • Studiedag ‘Ik, jij, samen MENS': 28 maart 2023

  Met het project 'Ik, jij, samen MENS’ wil het Expertisecentrum Dementie, gesteund door de Vlaamse overheid, zijn schouders zetten onder persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. Het referentiekader dementie is daarbij een gids om betere dementiezorg te verankeren in de thuiszorg, woonzorgcentra en ziekenhuizen.

 • Eerstelijnsmeeting 2023

  De eerstelijnszone van Brussel, BruZEL, en haar partners verwelkomen je graag op hét jaarlijks netwerk-, info- en bijscholingsmoment voor het Nederlandskundige Brusselse gezondheids- en welzijnsveld.

 • Allemaal digitaal?!

  Onze wereld digitaliseert razendsnel. Je bankzaken regelen, een afspraak met je huisarts maken, vlug wat online bestellen, ... Het is oh zo handig. Banken, overheden, diensten nemen de vlucht vooruit uit efficiëntie en/of om te besparen ... In het loket ben je niet echt welkom.

 • Gratis lessen Nederlands voor woonzorgcentra en hun medewerkers

  In samenwerking met Iriscare en CVO Brussel biedt het Huis van het Nederlands woonzorgcentra en hun medewerkers een uniek taaltraject met lessen op maat. De volgende gratis cursus loopt van december 2022 tot maart 2023, deels in het leslokaal en deels in het rusthuis.