Andere meldpunten

Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.

Brussel

Ecoute Seniors, La maltraitance; parlons-en

Vlaanderen

Hulplijn 1712

Nummer voor misbruik, geweld en kindermishandeling

Op 1 maart 2012 ging het “Meldpunt misbruik, geweld en kindermishandeling" van start. In de praktijk zijn er zes meldpunten: één per provincie, waaronder Vlaams-Brabant en Brussel.

Meer informatie

‘1712’ is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden.
Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Burgers kunnen er terecht met al hun vragen en meldingen over geweld, misbruik, kindermishandeling en ouderenmis(be)handeling. Het Meldpunt wil de mogelijkheid bieden om over ervaringen en verontrusting te praten en dit verder op te volgen, al dan niet met professionele ondersteuning.

 • E-mailhulp

Niet iedereen kan veilig en discreet bellen, of wenst dit telefonisch te doen. Door e-mailhulp aan te bieden, biedt 1712 daar een oplossing voor. Cliënten kunnen discreet mailen wanneer het hen past. Bovendien biedt e-mailhulp de mogelijkheid om rustig na te denken over de formulering van een vraag ,en het is voor sommige mensen een lagere drempel dan de telefoon. https://1712.be/mail

 

Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling

Bent u hulpverlener, thuisverpleegkundige, verzorgende, arts, politie, medewerker van een hulpverleningsorganisatie,… dan kan u rechtstreeks contact opnemen met het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling.

Visserij 153, 9000 Gent

Wallonië

Respect Senior

Klachten over thuissituaties en ouderenvoorzieningen in Wallonië

 • Verdrietige oude vrouw aan raam

  Wat is ouderenmis(be)handeling

  Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.

 • Oude man wordt op de vingers getikt door verzorgende

  Vormen van ouderenmis(be)handeling

  Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.

 • Vrouw speelt spel met oudere vrouw

  Wat doen wij?

  Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.

 • Oude vrouw met handen in het haar

  Signalen

  Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.

 • Oude verdrietige man leunend op hand

  Risicotaxatie-instrument

  Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.

 • Gloeilamp op krijtbord met ideewolkjes

  Vorming & sensibilisering

  Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.

 • Informatie op schoolbord

  Andere meldpunten

  Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.