Risicotaxatie-instrument

Ouderenmis(be)handeling is een problematiek die zich grotendeels afspeelt achter gesloten deuren wanneer niemand anders aanwezig is dan slachtoffer en pleger. Over de jaren heen blijkt dat het grootste deel van de meldingen die het Vlaams Ondersteuningscentrum (VLOCO) binnen krijgt afkomstig zijn van hulpverleners. Voor de detectie van situaties van ouderenmis(be)handeling is het Vlaams Ondersteuningscentrum dan ook vooral afhankelijk van de oplettendheid van hulpverleners.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling wil hulpverleners hierin ondersteunen. Daarom werd samen met Dr. Liesbeth De Donder van de VUB het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld. De RITI-schaal. 

Neem een kijkje op de volgende links voor meer informatie.

Indien u meer info wenst over het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling en/of dit in uw organisatie wenst te gebruiken, kan u steeds contact opnemen met het Vlaams Ondersteuningscentrum voor een vrijblijvend gesprek hierover. 

Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling

Bent u hulpverlener, thuisverpleegkundige, verzorgende, arts, politie, medewerker van een hulpverleningsorganisatie,… dan kan u rechtstreeks contact opnemen met het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling.

Visserij 153, 9000 Gent
 • Verdrietige oude vrouw aan raam

  Wat is ouderenmis(be)handeling

  Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.

 • Oude man wordt op de vingers getikt door verzorgende

  Vormen van ouderenmis(be)handeling

  Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.

 • Vrouw speelt spel met oudere vrouw

  Wat doen wij?

  Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.

 • Oude vrouw met handen in het haar

  Signalen

  Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.

 • Oude verdrietige man leunend op hand

  Risicotaxatie-instrument

  Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.

 • Gloeilamp op krijtbord met ideewolkjes

  Vorming & sensibilisering

  Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.

 • Informatie op schoolbord

  Andere meldpunten

  Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.