De problematiek van ouderenmis(be)handeling is meestal erg complex. Er zijn geen kant en klare oplossingen. Belangrijk is oplettend te zijn voor signalen of alarmtekens en deze signalen te bekijken binnen de specifieke situatie van de oudere.
Signalen bij het slachtoffer
- oudere leeft erg geïsoleerd, heeft weinig sociale contacten
- oudere ziet er onverzorgd of verwaarloosd uit
- oudere heeft lichamelijke letsels (cfr. blauwe plekken)
- oudere maakt angstige of depressieve indruk
- oudere krijgt geen kans om iemand alleen te spreken
- oudere gaat plots heel voorzichtig om met geld, wordt gierig
- oudere mag eigen geld niet meer beheren
- enz…
Indien de pleger een verzorger is, kunnen er eveneens een aantal signalen aantonen dat de ouderen mis(be)handelt wordt :
Signalen bij de verzorger
- Overbelasting van de verzorger. In deze situatie spreken we van “ontspoorde zorg”: de verzorger is vaak een vrouw die eveneens instaat voor de zorg van de partner, inwonende kinderen, kleinkinderen (sandwichgeneratie), of zelf persoonlijke problemen hebben.
- Overbelasting van de professionele zorgverlener door te hoge werkdruk, te weinig personeel.
- Onvoldoende kennis in de benadering van bepaalde ziektebeelden (bv. hoe omgaan met problemen van dementie, Alzheimer).
Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.
Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.
Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.
Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.
Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.
Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.