Sinds januari 2009 ging binnen Home-Info het Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handeling van start. Dit Meldpunt is een aanspreekpunt voor concrete situaties van oudermis(be)handeling binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ouderen (zowel thuis als in een residentiële ouderenvoorziening), hun familie, mantelzorgers en professionelen kunnen er terecht voor advies, hulpverlening of informatie.
U kan ons bereiken op:
In het kader van de werelddag tegen ouderenmis(be)handeling op 15 juni 2020 leest u hier een interessant artikel over ouderenmis(be)handeling, zijn bekendheid, zijn oorzaken, hoe kan je het herkennen en hoe kan je helpen.
https://sociaal.net/achtergrond/ouderenmisbehandeling-mantel-der-liefde/
Ook in de Nieuwsbrief van de Vlaamse Ouderenraad verscheen het volgende artikel.
In ons land probeerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) na te gaan wat de detectie en een betere aanpak van ouderenmis(be)handeling belemmert. Vandaag publiceert het een gedetailleerd rapport met voorstellen voor verbetering, en een stappenplan voor alle professionals die met ouderen werken. Dit alles moet hen een leidraad bieden bij de vragen die ze moeten stellen en de houding die ze moeten aannemen als ze mis(be)handeling vermoeden.
U kan dit rapport hier lezen:
Korte synthese Ouderenmis(be)handeling_in_Belgie_Synthese (pdf)
Lange synthese Ouderenmis(be)handeling_in_Belgie_Synthese (pdf)
Meer info over het KCE vindt u hier.
Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.
Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.
Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.
Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.
Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.
Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.