Ouderenmis(be)handeling is een problematiek die zich grotendeels afspeelt achter gesloten deuren wanneer niemand anders aanwezig is dan slachtoffer en pleger. Over de jaren heen blijkt dat het grootste deel van de meldingen die het Vlaams Ondersteuningscentrum (VLOCO) binnen krijgt afkomstig zijn van hulpverleners. Voor de detectie van situaties van ouderenmis(be)handeling is het Vlaams Ondersteuningscentrum dan ook vooral afhankelijk van de oplettendheid van hulpverleners.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling wil hulpverleners hierin ondersteunen. Daarom werd samen met Dr. Liesbeth De Donder van de VUB het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld. De RITI-schaal.
Neem een kijkje op de volgende links voor meer informatie.
Indien u meer info wenst over het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling en/of dit in uw organisatie wenst te gebruiken, kan u steeds contact opnemen met het Vlaams Ondersteuningscentrum voor een vrijblijvend gesprek hierover.
Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.
Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.
Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.
Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.
Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.
Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.