Op 1 maart 2012 ging het “Meldpunt misbruik, geweld en kindermishandeling" van start. In de praktijk zijn er zes meldpunten: één per provincie, waaronder Vlaams-Brabant en Brussel.
‘1712’ is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden.
Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.
Burgers kunnen er terecht met al hun vragen en meldingen over geweld, misbruik, kindermishandeling en ouderenmis(be)handeling. Het Meldpunt wil de mogelijkheid bieden om over ervaringen en verontrusting te praten en dit verder op te volgen, al dan niet met professionele ondersteuning.
Niet iedereen kan veilig en discreet bellen, of wenst dit telefonisch te doen. Door e-mailhulp aan te bieden, biedt 1712 daar een oplossing voor. Cliënten kunnen discreet mailen wanneer het hen past. Bovendien biedt e-mailhulp de mogelijkheid om rustig na te denken over de formulering van een vraag ,en het is voor sommige mensen een lagere drempel dan de telefoon. https://1712.be/mail
Wat is ouderenmis(be)handeling? Leer hier meer over het begrip oudermis(be)handeling en wat het juist allemaal inhoudt.
Klik hier om meer te weten te komen over de verschillende vormen van ouderenmis(be)handeling.
Hier vindt u meer informatie over de werking van het Brussels meldpunt ouderenmis(be)handeling.
Welke signalen en alarmtekens van ouderenmis(be)handeling kan u leren herkennen bij slachtoffer en verzorger? Leer er hier meer over.
Ouderenmis(be)handeling is niet altijd makkelijk te detecteren. Om hulpverleners hierin te steunen werd het risicotaxatie-instrument van ouderenmis(be)handeling ontwikkeld.
Het Brussels Meldpunt biedt vorming en informatiesessies aan in het kader van sensibilisering en deskundigheidsbevordering. Lees er hier meer over.
Elke regio heeft zijn eigen meldpunt. Hier vindt u de contactgegevens van de verschillende meldpunten voor ouderenmis(be)handeling per regio.