Onze wereld digitaliseert razendsnel. Je bankzaken regelen, een afspraak met je huisarts maken, vlug wat online bestellen, … Het is oh zo handig. Banken, overheden, diensten nemen de vlucht vooruit uit efficiëntie en/of om te besparen … In het loket ben je niet echt welkom.
Velen vinden de weg niet meer naar hun rechten! Ze voelen zich uitgesloten!
Concreet visualiseert Welzijnszorg dat sociale werkers enorm véél extra werk hebben door de digitale evolutie. Ze komen daardoor bijna niet meer toe aan hun eigenlijke taak.
Daarnaast willen we ook een soep op de stoep houden.
Met de campagne “Allemaal digitaal?!” willen we aankaarten dat heel veel mensen niet meekunnen in de evolutie die de maatschappij sinds covid neemt. Bijna 1 op 2 mensen kunnen niet mee. Zij vinden veel moeilijker hun weg naar de diensten en de administratie. Ze voelen zich uitgesloten.
Het gaat daarbij niet alleen om oudere mensen, ook kortgeschoolden volwassenen en jongeren in armoede ervaren grote moeilijkheden. We zijn geschokt als we mensen aan de top van de samenleving horen zeggen “over 10 jaar zijn de problemen met digitalisering voorbij, dus hoeven we er geen rekening mee te houden”. Een deel van de samenleving gaat ervan uit dat als de oudere generatie er niet meer is, dat dan iedereen mee zal zijn – erg discriminerend naar oudere mensen. Bovendien vergissen ze zich schromelijk. Ook bij de jongere generaties zijn er veel mensen die moeilijkheden ervaren[1]. Niet iedereen leert even gemakkelijk met de computer en met internet werken. Er zijn mensen met dyslectie en andere moeilijkheden. Veel gezinnen, ook bij het middenveld, kunnen zich niet voor elk kind een laptop permitteren om gemakkelijk een schoolloopbaan door te komen. Voor mensen in armoede is dit extra zwaar. Zij hebben de financiële middelen om kwaliteitsvolle toestellen te kopen, die bovendien snel verouderen en dus regelmatig aan vervanging toe zijn.
Velen kloppen voor hulp aan bij sociale werkers die overspoeld worden met vragen en bijna niet meer toekomen aan hun basiswerk.
We zien een groot risico dat een deel van de bevolking uitgesloten is en wordt van het opnemen van basisrechten.
Dus komen wij op voor op Brussels niveau:
Op federaal niveau:
Actie in samenwerking met: De Schakel, Ado Icarus, bOP, Okra, Kenniscentrum WWZ, kwb, Brussels platform armoede, LD³, welzijnszorg
In samenwerking met Iriscare en CVO Brussel biedt het Huis van het Nederlands woonzorgcentra en hun medewerkers een uniek taaltraject met lessen op maat. De volgende gratis cursus loopt van december 2022 tot maart 2023, deels in het leslokaal en deels in het rusthuis.
Op woensdag 22 juni 2022 nodigt minister Benjamin Dalle u uit op een inspirerend infomoment over samenwerking tussen kunst- en woonzorgsector.
15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling. Bijna 1 op 6 ouderen is het slachtoffer van één of andere vorm van geweld. Hoge cijfers, die aantonen dat het thema de nodige aandacht verdient.
Woonzorgcentra waar het goed wonen en werken is : coaching voor meer participatie en autonomie
Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen! Deze online vorming van Coponcho in samenwerking met de stad Gent geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen.