Nieuws

Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen!

De online vorming van Coponcho in samenwerking met de stad Gent geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen.

Door voortdurende inspanningen bij een zorgsituatie is het risico dat de zorg kan ontsporen groter.

Dat kan geleidelijk aan gebeuren, zonder besef of wens. Redenen zijn bijvoorbeeld overbelasting of de complexe taken van verzorgen of toedienen van medicatie. Vele mantelzorgers roeien steeds met kleinere riemen en gaan soms aan zichzelf voorbij.

Aan de hand van casussen krijg je als zorgdrager op een positieve manier inzicht in wat de dunne grens is tussen ontspoorde zorg en misbehandeling van een zorgafhankelijke persoon, zonder daarbij iemand met de vinger te wijzen. Aan de hand van deze vorming kom je te weten hoe belangrijk het is om zonder schuldgevoel tijdig hulp in te schakelen.

Meer info en inschrijvingen vindt u hier.

Nieuws

  • Jaarkalender 2024 praatcafé dementie

    Een praatcafé dementie is een bijeenkomst voor familieleden van personen met een dementie en andere geïnteresseerden. Het heeft voor een deel de gemoedelijkheid zoals we die van een gewoon café kennen. Muziek en een glas horen er dus bij.

  • Een nieuw praatcafé komt eraan!

    Een nieuw praatcafé dementie komt eraan! Op maandag 11 maart 2024 hebben we het over de impact van dementie op het maaltijdgebeuren. Het praatcafé is gratis, maar graag een seintje dat je komt: [email protected]

  • Infor-Homes asbl en Home-Info vzw zoeken een nieuwe medewerker

    Op zoek naar een gevarieerde functie in de welzijnssector in Brussel? Werk je graag rond thema’s zoals ouder worden en de noden van onze ouderen? Werk je graag in een multidisciplinair team? Lees dan zeker verder!

  • Covid, een beproeving voor de woonzorgcentra in het Brussels Gewest

    De woonzorgcentra werden zwaar getroffen door de COVID-epidemie. Hoewel verschillende eerdere studies licht hebben geworpen op de sociale en gezondheidssituatie in deze context, heeft geen enkele van die studies in het Brussels Gewest tot nu toe aandacht besteed aan de ervaringen van de belangrijkste actoren, met name het personeel, de bewoners en hun naasten, noch hen een stem gegeven.

  • Bepaal je eigen verhaal

    Vandaag strookt de ouderenzorg vaak niet met de wensen en verwachtingen van ouderen zelf. En dat is problematisch. Want de komende 10 jaar komen er maar liefst 30% meer 80-plussers bij. Met de campagne 'Bepaal je eigen verhaal' geeft de Vlaamse Ouderenraad de huidige en toekomstige generatie gebruikers van de ouderenzorg een megafoon.