Nieuws

E-Learning: Normalisatie, zo gewoon waar mogelijk

Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven, net als jij en ik. We noemen dit ‘normalisatie’. Dit is tevens één van de fundamenten van het referentiekader ‘Kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie’.

Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven, net als jij en ik. We noemen dit ‘normalisatie’. Dit is tevens één van de fundamenten van het referentiekader ‘Kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie’.

Vanaf vandaag is een nieuwe e-learning beschikbaar over dit thema. In deze onlinevorming maak je kennis met tal van domeinen waar het normalisatieprincipe toegepast wordt (bvb. interieur, dagbesteding, toerisme en cultuurbeleving, beroepskledij). Inspirerende voorbeelden en reflectieoefeningen helpen je om concreet aan de slag te kunnen gaan in de eigen werkcontext. De e-learning bestaat uit vier delen en krijg je aangeboden als een mix van tekst, beeldmateriaal en oefeningen waardoor je op een actieve manier kennis verwerft.

Inhoud
Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig.’ Deze e-learning gaat over het normalisatieprincipe, één van de zes fundamenten van het referentiekader kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven. Net als jij en ik. In deze online vorming maak je kennis met tal van domeinen waar het normalisatieprincipe toegepast wordt (bv. interieur, dagbesteding, toerisme en cultuurbeleving, beroepskledij) . Inspirerende voorbeelden en reflectieoefeningen helpen je om concreet aan de slag te kunnen gaan in de eigen werkcontext. De e-learning bestaat uit vier delen en is een mix van tekst, beeldmateriaal en oefeningen waardoor je op een actieve manier kennis verwerft.

Na het doorlopen van de vier delen:

 • … weet je wat het normalisatieprincipe is
 • … begrijp je het belang van normalisatie voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie
 • … ken je verschillende toepassingen om de omgeving van de persoon met dementie huiselijker, herkenbaarder en gezelliger te maken
 • … ken je strategieën om het normalisatieprincipe te realiseren zoals samenwerken met mantelzorgers, maatschappelijke participatie, huiselijke kledij, etc.
 • … begrijp je dat kleinschaligheid een faciliterende factor voor normalisatie is

Doelgroep

Deze e-learning richt zich tot zorg- en hulpverleners in de thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuis

Auteur
Herlinde Dely en Leentje De Wachter, medewerkers van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Duur en beschikbaarheid 

Deze e-learning duurt ca. 90 minuten. Na ontvangst van betaling en registratie van alle deelnemers (indien aankoop voor een groep) krijgt elke deelnemer een unieke login die drie maanden geldig is. Je kan de e-learning ook aankopen voor jezelf of iemand anders, voor één of meerdere personen tegelijk.

Betalingsvoorwaarden
De deelnameprijs is 25 euro. (Hand-out en attest van deelname te downloaden op het einde van de e-learning)

Inschrijven kan je hier.

Nieuws

 • Praatcafé dementie 2021

  Het Praatcafé Dementie plaatst zich weer op de agenda! Vergezel ons in een gesprek over de huisarts en apotheker als aanspreekpunt bij vermoedens van dementie of gevoelens dat er iets niet pluis is.

 • Vaccineren in alle talen

  Foyer helpt graag mee om zo veel mogelijk mensen in hun moedertaal te bereiken met de hoopvolle boodschap van de vaccinatiecampagne.  

 • Eerstelijnsmeeting 2021

  Noteer het alvast in uw agenda: op donderdag 18 maart 2021 vindt de Eerstelijnsmeeting 2021 plaats. We hernemen de editie "de informele kant van integrale zorg"

 • Doe beroep op de boodschappenlijn!

  Als je zelf niet meer kunt instaan voor je boodschappen, kan je beroep doen op de Samana Boodschappenlijn.
  Dat is een gratis telefoonlijn die voor jou op zoek gaat naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis komt leveren.

 • Mantelzorgtelefoon ​

  Wil je jouw verhaal kwijt en lukt het niet goed om vrienden of familie aan te spreken? Dan biedt de mantelzorgtelefoon een uitweg.