Nieuws

E-Learning: Normalisatie, zo gewoon waar mogelijk

Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven, net als jij en ik. We noemen dit ‘normalisatie’. Dit is tevens één van de fundamenten van het referentiekader ‘Kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie’.

Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven, net als jij en ik. We noemen dit ‘normalisatie’. Dit is tevens één van de fundamenten van het referentiekader ‘Kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie’.

Vanaf vandaag is een nieuwe e-learning beschikbaar over dit thema. In deze onlinevorming maak je kennis met tal van domeinen waar het normalisatieprincipe toegepast wordt (bvb. interieur, dagbesteding, toerisme en cultuurbeleving, beroepskledij). Inspirerende voorbeelden en reflectieoefeningen helpen je om concreet aan de slag te kunnen gaan in de eigen werkcontext. De e-learning bestaat uit vier delen en krijg je aangeboden als een mix van tekst, beeldmateriaal en oefeningen waardoor je op een actieve manier kennis verwerft.

Inhoud
Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig.’ Deze e-learning gaat over het normalisatieprincipe, één van de zes fundamenten van het referentiekader kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven. Net als jij en ik. In deze online vorming maak je kennis met tal van domeinen waar het normalisatieprincipe toegepast wordt (bv. interieur, dagbesteding, toerisme en cultuurbeleving, beroepskledij) . Inspirerende voorbeelden en reflectieoefeningen helpen je om concreet aan de slag te kunnen gaan in de eigen werkcontext. De e-learning bestaat uit vier delen en is een mix van tekst, beeldmateriaal en oefeningen waardoor je op een actieve manier kennis verwerft.

Na het doorlopen van de vier delen:

 • … weet je wat het normalisatieprincipe is
 • … begrijp je het belang van normalisatie voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie
 • … ken je verschillende toepassingen om de omgeving van de persoon met dementie huiselijker, herkenbaarder en gezelliger te maken
 • … ken je strategieën om het normalisatieprincipe te realiseren zoals samenwerken met mantelzorgers, maatschappelijke participatie, huiselijke kledij, etc.
 • … begrijp je dat kleinschaligheid een faciliterende factor voor normalisatie is

Doelgroep

Deze e-learning richt zich tot zorg- en hulpverleners in de thuiszorg, residentiële zorg en ziekenhuis

Auteur
Herlinde Dely en Leentje De Wachter, medewerkers van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Duur en beschikbaarheid 

Deze e-learning duurt ca. 90 minuten. Na ontvangst van betaling en registratie van alle deelnemers (indien aankoop voor een groep) krijgt elke deelnemer een unieke login die drie maanden geldig is. Je kan de e-learning ook aankopen voor jezelf of iemand anders, voor één of meerdere personen tegelijk.

Betalingsvoorwaarden
De deelnameprijs is 25 euro. (Hand-out en attest van deelname te downloaden op het einde van de e-learning)

Inschrijven kan je hier.

Nieuws

 • Woonzorgcentra waar het goed wonen en werken is : coaching voor meer participatie en autonomie

  Woonzorgcentra waar het goed wonen en werken is : coaching voor meer participatie en autonomie

 • Webinar Mantelzorgers en het Woonzorgcentrum van de Toekomst

  In het woonzorgcentrum van de toekomst zien we liefst een diverse gemeenschap samen werken en wonen met de bewoners als middelpunt. Hoe gaan we dit verwezenlijken?

 • Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen!

  Digitale vorming: Mantelzorger? Laat de zorg niet ontsporen! Deze online vorming van Coponcho in samenwerking met de stad Gent geeft aandacht aan de signalen van ontspoorde zorg en reikt handvaten aan om ontspoorde zorg te herkennen.

 • Webinar 'Ouderenmisbehandeling'

  Op maandag 14 juni in de voormiddag geeft het VLOCO een inleiding op het thema ouderenmis(be)handeling voor professionelen die het thema beter willen leren kennen én op zoek zijn naar concrete tips om ermee aan de slag te gaan.

 • Het verhaal van ROGER

  Het begon met een boze brief, vorige zomer. Daarna enkele tv-optredens en nu een documentaire. Roger Lybaert (89), bewoner van de Vaeren,, vertelt over zijn ervaringen in een woonzorgcentrum tijdens corona.