Nieuws

Het verhaal van ROGER

Het begon met een boze brief, vorige zomer. Daarna enkele tv-optredens en nu een documentaire. Roger Lybaert (89), bewoner van de Vaeren, blijft strijdbaar: “Ik mag weer buiten. Maar als ik bij mijn dochter zou overnachten, moet ik een week in quarantaine. Hoelang nog?” 

De documentaire geeft het leven weer in een woonzorgcentrum ten tijde van corona, in al zijn facetten.
“Misschien geven de kijkers zich hierdoor rekenschap van het feit dat het leven in een rustoord niet zwart-wit is. Er komen ook grijze en roze en allerlei andere kleuren bij kijken.”

Ook dochter Leentje vertelt over haar ervaringen van het afgelopen jaar:
“Ik heb lang gezocht naar een plek waar mijn ouders samen een kamer konden delen. Ze houden hier rekening met wat bewoners nog willen en kunnen doen. Vader heeft lang geschilderd, ze hebben voor hem een schilderhoek ingericht.

Toen ze zijn schaakbord zagen staan, vroegen ze of hij iemand had om mee te spelen. Sindsdien doet Mohamed dat in zijn vrije uren.’ Mohamed maakt deel uit van de schoonmaakploeg. Roger zegt: ‘Ik zie hem niet als iemand die schoonmaakt, ik zie hem als een mens, als je begrijpt wat ik bedoel. Zo vind ik ook dat men met ouderen moet omgaan. Ongeacht of ze zorgbehoevend zijn of niet. We blijven in de eerste plaats mensen.”

Lees hier het volledige artikel in De Standaard : https://bit.ly/3gg0H7l

Bekijk hier de documentaire ‘Roger’ op VRT Nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/roger/2021/roger/

Nieuws

 • Jaarverslag

 • Jaarkalender 2024 praatcafé dementie

  Een praatcafé dementie is een bijeenkomst voor familieleden van personen met een dementie en andere geïnteresseerden. Het heeft voor een deel de gemoedelijkheid zoals we die van een gewoon café kennen. Muziek en een glas horen er dus bij.

 • Een nieuw praatcafé komt eraan!

  Een nieuw praatcafé dementie komt eraan! Op maandag 11 maart 2024 hebben we het over de impact van dementie op het maaltijdgebeuren. Het praatcafé is gratis, maar graag een seintje dat je komt: [email protected]

 • Covid, een beproeving voor de woonzorgcentra in het Brussels Gewest

  De woonzorgcentra werden zwaar getroffen door de COVID-epidemie. Hoewel verschillende eerdere studies licht hebben geworpen op de sociale en gezondheidssituatie in deze context, heeft geen enkele van die studies in het Brussels Gewest tot nu toe aandacht besteed aan de ervaringen van de belangrijkste actoren, met name het personeel, de bewoners en hun naasten, noch hen een stem gegeven.

 • Bepaal je eigen verhaal

  Vandaag strookt de ouderenzorg vaak niet met de wensen en verwachtingen van ouderen zelf. En dat is problematisch. Want de komende 10 jaar komen er maar liefst 30% meer 80-plussers bij. Met de campagne 'Bepaal je eigen verhaal' geeft de Vlaamse Ouderenraad de huidige en toekomstige generatie gebruikers van de ouderenzorg een megafoon.