Nieuws

Het verhaal van ROGER

Het begon met een boze brief, vorige zomer. Daarna enkele tv-optredens en nu een documentaire. Roger Lybaert (89), bewoner van de Vaeren, blijft strijdbaar: “Ik mag weer buiten. Maar als ik bij mijn dochter zou overnachten, moet ik een week in quarantaine. Hoelang nog?” 

De documentaire geeft het leven weer in een woonzorgcentrum ten tijde van corona, in al zijn facetten.
“Misschien geven de kijkers zich hierdoor rekenschap van het feit dat het leven in een rustoord niet zwart-wit is. Er komen ook grijze en roze en allerlei andere kleuren bij kijken.”

Ook dochter Leentje vertelt over haar ervaringen van het afgelopen jaar:
“Ik heb lang gezocht naar een plek waar mijn ouders samen een kamer konden delen. Ze houden hier rekening met wat bewoners nog willen en kunnen doen. Vader heeft lang geschilderd, ze hebben voor hem een schilderhoek ingericht.

Toen ze zijn schaakbord zagen staan, vroegen ze of hij iemand had om mee te spelen. Sindsdien doet Mohamed dat in zijn vrije uren.’ Mohamed maakt deel uit van de schoonmaakploeg. Roger zegt: ‘Ik zie hem niet als iemand die schoonmaakt, ik zie hem als een mens, als je begrijpt wat ik bedoel. Zo vind ik ook dat men met ouderen moet omgaan. Ongeacht of ze zorgbehoevend zijn of niet. We blijven in de eerste plaats mensen.”

Lees hier het volledige artikel in De Standaard : https://bit.ly/3gg0H7l

Bekijk hier de documentaire ‘Roger’ op VRT Nu: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/roger/2021/roger/

Nieuws

 • E-Learning: Normalisatie, zo gewoon waar mogelijk

  Zo gewoon waar mogelijk, maar uiteraard bijzonder waar nodig. Mensen met dementie willen een zo normaal mogelijk leven, net als jij en ik. We noemen dit ‘normalisatie’.

 • Praatcafé dementie 2021

  Het Praatcafé Dementie plaatst zich weer op de agenda! Vergezel ons in een gesprek over de huisarts en apotheker als aanspreekpunt bij vermoedens van dementie of gevoelens dat er iets niet pluis is.

 • Vaccineren in alle talen

  Foyer helpt graag mee om zo veel mogelijk mensen in hun moedertaal te bereiken met de hoopvolle boodschap van de vaccinatiecampagne.  

 • Eerstelijnsmeeting 2021

  Noteer het alvast in uw agenda: op donderdag 18 maart 2021 vindt de Eerstelijnsmeeting 2021 plaats. We hernemen de editie "de informele kant van integrale zorg"

 • Doe beroep op de boodschappenlijn!

  Als je zelf niet meer kunt instaan voor je boodschappen, kan je beroep doen op de Samana Boodschappenlijn.
  Dat is een gratis telefoonlijn die voor jou op zoek gaat naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis komt leveren.